Geen producten (0)

LED Kweeklamp maken in 5 stappen (DIY)

LED Kweeklamp maken in 5 stappen (DIY)

 

 

 

 

Dit is hoe je een LED kweeklamp maakt in 5 stappen

We krijgen veel vragen hoe je een eigen kweeklamp kan maken en of het ook de moeite waard is om zoiets zelf te gaan doen. In dit artikel gaan we je laten zien hoe je je eigen LED kweeklamp maakt in 5 eenvoudige stappen. Hou je het simpel dan kan je voor een minimale investering een zelf een leuke LED kweeklamp maken. We sluiten af met een bijzonder filmpje van een wel hele toffe Do It Yourself) LED Groeilamp.

Wat heb je nodig?

Dit zijn de materialen die je nodig hebt, zie de lijst met afmetingen onderaan de pagina. De meeste onderdelen zijn bij de gemiddelde bouwmarkt te krijgen.

 • Hout voor een frame
 • LED Strip met in ieder geval rood en blauw licht
 • LED Driver
 • Soldeerbout (en evt. lijm)
 • Twee-aderig snoer, schroeven en een paar stukjes ketting

Je kunt de LEDs en de diver bestellen via Aliexpress bijvoorbeeld, maar wees wel bewust van wat je koopt en zorg dat het werkt. Een aantal van de benodigde artikelen bieden we deze maand voor een zacht prijsje aan. Er is veel vraag, wees er dus snel bij.

De bouw van een LED kweeklamp

Geen zin om te lezen? Begrijpen we! Daarom hebben we een filmpje voor je gemaakt waarin alles stap voor stap wordt uitgelegt. Sorry voor de muziek, we hadden even niks anders bij de hand. 

Stap 1: Maak een frame

Gebruik fineerhout of triplex met eventueel een reflecterende laag. Je kunt ook triplex gebruiken en dit later beplakken met aluminiumfolie. Je kunt een groef maken in de balkjes van 50x3x3 CM en daarin de triplex plaat monteren maar je kunt de plaat na het buigen ook klemmen d.m.v. een extra stukje hout.

Stap 2: Keuze voor de LEDs

Weet welke LEDs je gebruikt, het spectrum is namelijk van belang. Wil je de groei en de bloei van je planten stimuleren? Dan kun je het beste voor een full-spectrum LED strip gaan. Is alleen de groei belangrijk? Dan kun je volstaan met wit, blauw en eventueel rood licht. We bieden de DIY (Do it Yourself) Strip en een LED kweekpaneel aan tegen een leuke prijs. Je kunt ze natuurlijk ook zelf via Aliexpress bestellen.

Stap 3: Installeer de LEDs in het frame

Knip de LED kweekstrip in stukken van +/- 45 CM. Zorg dat je knipt op de juiste plek, die staat aangegeven op de strip. De strip is meestal zelfklevend, maar extra lijm gebruiken kan natuurlijk geen kwaad. Leg de connectievlakjes bloot en soldeer de twee-aderige draad er aan vast om het geheel te verbinden.

Stap 4: Electra aansluiten

Met de 12 volt driver kun je tot zeker 4 meter LED kweekstrip aan elkaar monteren, je kunt dus eenvoudig tot 10 stukken van 40CM bevestigen in je LED kweeklamp. Verbind de driver met de LED strip. In het filmpje wordt een oude adapter van een PC gebruikt, de drivers die wij bijleveren zijn eenvoudig aan te sluiten op de strip d.m.v. een plug.

Stap 5: Afwerking en ophangen

Draai de oogjes in de achterzijde van je zelfgemaakte LED kweeklamp en hang het stukje ketting er aan, je kunt het oogje dichtknijpen ;) met een tang. Het laatste oogje bevestig je in het plafond boven je planten. Hang ‘m op ongeveer 40 CM boven het gewas en gefeliciteerd! Je hebt je eerste eigen LED kweeklamp gemaakt.

Alle gebruikte materialen

 • Dun fineerhout of triplex met eventueel een (reflecterende) laag Melamine. Belangrijk is dat het buigzaam is. 50 x 65 CM
 • 2 stukjes spaanplaat van 40 x 10 CM
 • 2 latten/balkjes van 50 x 3 x 3 CM
 • 12 volt adapter of driver
 • Flexibele LED Kweekstrip met tenminste rood en blauw licht er in (eventueel full-spectrum)
 • Lijm
 • Schaar en tang
 • Soldeerbout + tin
 • 2 meter twee aderige snoer
 • 5 Schroeven met oogjes en 4 stukjes ketting van 40 CM pst.

Wil je Pro gaan? Bekijk dan eens dit filmpje

 

Meer tips en tricks over kweken met LED verlichting? Bekijk dan deze pagina

 

 

10 Reacties

Mike
22 juni 2017
1
Hej, Hoeveel lumen geeft zo'n een Ledstrip van 4m... ? Tnx
Het LED Warenhuis
23 juni 2017
2
Hoi Mike, Ongeveer 4000, maar lumen is niet zo belangrijk voor planten. Voor planten is de PAR-waarde meer van belang, dat geeft aan hoeveel fotosynthese de planten kunnen genereren. Hoe meer fotosynthese hoe beter de groei en bloei. Recht onder de strip is de PAR-waarde ongeveer 500
Yan
23 juni 2017
3
Super gaaf artikel! Dank voor het delen
Het LED Warenhuis
27 juni 2017
1.3
Graag gedaan Yan !
Bob
29 juli 2017
4
Coole en duidelijke diy thx
Dydy
21 augustus 2017
5
Nice ben benieuwd of het echt gaat werken Hopelijk goed effect
Anke
04 oktober 2017
6
Waarom kan er niet per rambours gekocht worden?
admin
05 oktober 2017
1.6
Hoi Anke, Je kunt eenvoudig via rembours kopen door bij betaalmethode 'onder rembours' aan te vinken. Bel gerust of gebruik onze chatfunctie als je hulp wilt tijdens het plaatsen van je bestelling. Groet, Lotte - Team Het LED Warenhuis
Nachtergaele Jacques
27 januari 2018
7
Hoe kan ik de ledstrip en driver bestellen mvg
Cees
25 juni 2018
8
Ik heb thuis een grote Ledstrip die ik onder m'n bed gebruikte. Deze kan je in vele kleuren instellen; kan ik er van uit gaan dat deze geschikt ik hem in de juiste kleuren instel? (Rood en deels blauw)

Reageer

Annuleren
Facebook Twitter Linkedin Pinterest Googleplus