Stroomkosten LED Kweeklamp - Het LED Warenhuis
Apollo LED KweeklampLED groeilampLED Kweeklampled kweekverlichtingStroomkosten

Stroomkosten LED Kweeklamp

LED kweeklamp en de energierekening

Overstappen op LED doe je om meerdere redenen, maar de belangrijkste is vaak wel de energierekening. Naast de kosten voor aanschaf van je LED kweeklamp betaal je natuurlijk stroomkosten. Maar wat is nu je voordeel in stroomkosten nadat je een nieuwe LED Kweeklamp hebt aangeschaft?

Wat kost stroom?

Stroomkosten worden gemeten in kilowattuur (kWh). Stroomkosten zijn per energie aanbieder verschillend, ze hanteren andere tarieven en je hebt te maken met vaste kosten. Toch zijn er wel gemiddelden te ontdekken. Voor particulieren is dat in 2017 ongeveer 22 cent per kWh (incl. energiebelasting). Als bedrijfsmatig glastuinbouwer gelden er andere tarieven en condities, ook is de BTW aftrekbaar.

Voorbeeldberekening stroomkosten

Een prijs is altijd per kilowattuur, dus als je een lamp van 1000 watt voor 1 uur laat branden betaal je daar dus 22 cent voor. Stel je hebt als tuinder een 600 watt HPS kweeklamp die je 12 uur per dag laat branden. Dan verbruik je dus 7.200 watt per dag, dat is 7,2 kWh per lamp per dag. Met een prijs van 22 cent is dat dus 1,58 per dag. Bij 250 dagen per jaar is dat ruim 395 euro per kweeklamp. Een flinke kostenpost dus, waarmee voorschakelapparatuur nog niet is meegerekend.

Overstappen op LED, wat scheelt me dat per lamp?

Glastuinbouwers en tuinders gebruiken vaak 600 watt of 1000 watt HPS/HID lampen. Een 600 watt lamp kun je bijvoorbeeld vervangen door een KIND XL600 of Apollo 10 LED Kweeklamp. Deze lampen verbruiken 320 watt. Een besparing van grofweg 50% (meer nog als je de voorschakelapparatuur meerekent). In bovenstaande voorbeeldberekening scheelt dus ruim 197 euro per jaar per lamp. Dat betekend dat de Apollo 10 LED Kweeklamp in minder dan 2 jaar is terugverdient.

En als glastuinbouwer dan?

Door de lagere tarieven voor energie en energiebelasting kan het zo maar zijn dat je als zakelijk gebruiker maar 9 cent per kWh betaald. Daar wordt het sommetje natuurlijk anders van. Bij een gebruik van 250 dagen betekend dat een besparing van 81 euro per jaar per lamp. Dit maakt de terugverdientijd iets langer maar nog steeds de moeite waard. Immers, je zit ook niet meer met de soms wel jaarlijkse vervanging van de HPS of inductie kweeklamp. Al met al maakt dit het geheel tot overstappen op LED verlichting in de tuin en kassenbouw zeer interessant. Maak je gebruik van aardgas? Ook in dat geval kan er een hoop bespaart worden, daarover binnenkort meer.

Energiebelasting

In Nederland betalen we een hoop belasting met z’n allen, zo ook betalen we belasting over energie. Voor particulieren zit die energiebelasting al in de hierboven besproken 22 cent. Als bedrijf zit daarin een voordeel want hoe meer je gebruikt, hoe lager de belasting wordt. Dat werkt door middel van staffels. Bij een hoger verbruik belandt je dus in een hogere verbruikszone waardoor je per saldo minder energiebelasting gaat betalen. Dat betekend een lagere stroomprijs wat voor grootverbruikers enorm kan schelen. 

Energieverbruik van apparatuur en verlichting meten

Wil je toch graag zeker weten wat een lamp nou echt verbruikt? Dan kan je een verbruiksmeter kopen. Deze stop je in het stopcontact, vervolgens doe je de stekker van de kweeklamp of ander apparaat in de verbruiksmeter. Voor een verbruiksmeter betaal je tussen de 10 en 30 euro.