Hoe kom ik van Spint af? - Het LED Warenhuis

Hoe kom ik van Spint af?

  

Alles over Spint

Spint is een microscopisch beestje met acht pootjes en is familie van de mijten en spinachtigen. Spint leeft op je plant en zuigt het sap er uit. Krijg je al de kriebels? Lees dan vooral niet verder...

Help, spint! Hoe kan dit nou?

Het wel of niet krijgen van spint kan een heleboel oorzaken hebben zoals een te lage luchtvochtigheid of slechte belichting. In veel huizen is de luchtvochtigheid te laag voor een aantal doorsnee kamerplanten. Die lage luchtvochtigheid zorgt voor een vergrootte kans op spint. Niet iedere plant is gevoelig voor spint, sommige planten hebben nooit last vast spint omdat de mijt zich hier simpelweg niet prettig voelt. De Ficus heeft vrijwel altijd last van spint, dus je kunt er niet altijd wat aan doen. Dit zijn nog een aantal oorzaken van spint:

  • Slecht onderhoud met als gevolg een verminderde weerstand van je plant
  • Oude (pot)grond, met ‘uitgeputte’ grond is de plant veel vatbaarder voor spint
  • Onvoldoende bemesting
  • Tekort aan water
  • Slecht licht

Hoe kom je van Spint af?

In feite is spint dus een parasiet en aangezien je plant wordt aangetast wordt het ook wel gezien als een plantenziekte. De eitjes van de spintmijten kunnen overleven in de grond van de plant. Een beetje spint kan geen kwaad, maar als je er echt van af wilt is simpelweg de plant verwijderen en een nieuwe neerzetten niet genoeg. Vervang bij spint dus niet alleen de plant, maar ook de (pot)grond en zorgt dat de pot goed wordt schoongemaakt voordat je die weer gebruikt.

Ruimte, water en lucht

Om je nieuwe tomatenkweek (voorbeeld) niet opnieuw met spint in aanraking te laten komen kun je de plant bij voorkeur meer ruimte geven, zorg dus voor een grotere pot en bemest je plant regelmatig bij. Regenwater in plaats van gewoon water kan ook wonderen doen, daar zitten immers meer natuurlijke enzymen in die je plantjes toch wel lekker vinden. Uiteindelijk zit er met zoals in ons: in iedere binnen-plant ook een beetje ‘buiten’. Om de luchtvochtigheid goed te houden kun je de plant regelmatig besprenkelen met water d.m.v. een plantenspuit.

Licht

Teveel of te weinig licht kan van invloed zijn op spint, bij een overkill aan licht krijgt je plant niet genoeg tijd om te herstellen en dit geeft onze spinachtige vriend meer kans. Zorg voor een uitgebalanceerd lichtpatroon. Dat kan ook doormiddel van LED Kweekverlichting.

Biologisch bestrijden

Je kunt het ook biologisch bestrijden. Dit kun je doen door roofmijten en galmuggen op het blad te plaatsen. Deze beestjes zijn te koop bij de groothandels tuinbouw.

Huis- tuin- en keukentips

Bestrijden kan door de bladeren af te spuiten met een stevige straal water als de plant daar tegen kan. Je kunt ook de spint aanstippen met spiritus - gebruik een kwastje of een wattenstaafje. Je kunt de plant zelfs een paar weken buiten zetten zodat de natuur z´n werk kan doen. Zet de plant zodanig neer, dat slakken er niet bij kunnen. Tot slot kan je ook naar het tuincentrum gaan voor diverse middelen en advies.

Meer weten over hoe LED Groeilampen kunnen bijdragen aan een gezondere plant? Het LED Warenhuis helpt jou graag met het juiste advies. Neem gerust contact op.